DONACIJE ZA PROJEKTE
Podržite ZEF donacijom
Donacije pomažu fondu solidarnosti za članove, projektima etičnog financiranja, potporama za ribare, održivom stanovanju i razvoju zadružnih/regenerativnih inicijativa.
Jezik stranice donacijaKORAK 1
Odaberite namjenu donacije
Odabir se automatski prenosi u opis plaćanja, referencu i poruku za kontakt.
Odabrana namjena
Opći rad zadruge
KORAK 2
Odaberite način donacije
Platite karticom ili uplatom na IBAN, uz 2D kod za mobilno bankarstvo.
Donacije iz Hrvatske
Za uplate iz Hrvatske koristite podatke u nastavku. Ako trebate potvrdu o primitku donacije, javite nam se nakon uplate.
Porezni tretman u Hrvatskoj
- Ove informacije su opće naravi i ne predstavljaju pravni, porezni ni računovodstveni savjet.
- Porezni tretman ovisi o donatoru, svrsi donacije, dokumentaciji i važećim pravilima u trenutku uplate.
- Pravne osobe mogu razmatrati porezno priznanje donacije samo ako su ispunjeni propisani uvjeti; sama potvrda o primitku donacije ne jamči poreznu priznatost.
- Fizičke i pravne osobe trebaju prije uplate provjeriti tretman sa svojim računovođom, poreznim savjetnikom ili nadležnim tijelom.
- ZEF može izdati potvrdu o zaprimljenoj donaciji kao dokaz primitka sredstava, uz podatke donatora i namjenu uplate.
Hrvatska - FAQ
Koje podatke trebam za uplatu iz Hrvatske?Za uplatu koristite primatelja Zadruga za etično financiranje - ZEF, adresu Ilica 36, 10000 Zagreb, IBAN prikazan na stranici, model HR99 bez poziva na broj i opis plaćanja koji se automatski mijenja prema odabranoj namjeni.
Mogu li promijeniti namjenu donacije?Da. Odaberite jednu od ponuđenih namjena ili odaberite Druga namjena i upišite vlastiti tekst. Taj tekst se prikazuje u opisu plaćanja i poruci za kontakt.
Može li ZEF izdati potvrdu o donaciji?Da, ZEF može izdati potvrdu o zaprimljenoj donaciji. Nakon uplate pošaljite nam e-mail s imenom donatora, datumom uplate, iznosom, opisom plaćanja i podacima koje želite na potvrdi.
Je li donacija porezno priznata u Hrvatskoj?Za pravne osobe (obveznike poreza na dobit) darovanja u novcu ili naravi učinjena u tuzemstvu za kulturne, znanstvene, odgojno-obrazovne, zdravstvene, humanitarne, sportske, vjerske, ekološke i druge općekorisne svrhe udrugama i drugim osobama koje te djelatnosti obavljaju u skladu s posebnim propisima porezno su priznati rashod do 2% prihoda ostvarenog u prethodnoj godini (čl. 7. st. 7. Zakona o porezu na dobit). Iznimno, iznos može biti i veći od 2% ako je dan prema odlukama nadležnih ministarstava o financiranju posebnih programa i akcija. Sponzorstvo je odvojen pojam i priznaje se u potpunosti kao trošak promidžbe. Ove informacije su opće naravi i ne predstavljaju pravni ni porezni savjet; konačan tretman provjerite sa svojim računovođom ili poreznim savjetnikom. Izvor: Ministarstvo pravosuđa i uprave - Sponzorstva i donacije.
Postoji li rok za izdavanje potvrde?Potvrdu možemo pripremiti nakon što je uplata vidljiva na računu i nakon što zaprimimo potrebne podatke donatora. U pravilu je najbrže poslati zahtjev e-mailom odmah nakon uplate.
Niste sigurni koji način odabrati?
Pošaljite nam kratko odakle uplaćujete, trebate li poreznu potvrdu i za koju namjenu želite donirati.
Zatraži potvrdu ili dogovor namjene