"Mali" webshop za velike promjene – važnost podrške lokalnoj proizvodnji

Andrea Bekić | 06.11.2019.
Wide jam 4521023 1920

Informacije s kojima se trenutno susrećemo, kako danas uvelike ovisimo o prekomjernom stranom uvozu robe niske kvalitete, ne bi bila toliko zabrinjavajuća da istovremeno ne raspolažemo kvalitetnim resursima i količinama dovoljnima da opskrbimo cijelu našu zajednicu, a k tome i sami osiguramo izvoz na strana tržišta. 

Prijeka je potreba razbijanje postojećih predrasuda domaćih potrošača o tome da su domaći proizvodi inferiorni u odnosu na strane, štoviše domaći proizvođači su često kvalitetniji, samo im trebamo pružiti priliku i adekvatnu podršku.
Mnogi naši proizvođači, koji igraju tržišne utakmice na europskim i svjetskim terenima, pokazatelj su kvalitete naših proizvoda te da u njih ne bismo trebali sumnjati.

Mali OPG-i te mikro i mali poduzetnici sastavni su dio prepoznatljivog karaktera naše zemlje, a široka lepeza zdravih i svježih namirnica, domaćih i inovativnih proizvoda, pruža mogućnost kvalitetnog izbora za sve. 

Kupujući domaće osiguravamo budućnost lokalnih zajednica jer lokalna gospodarstva uzdržavaju lokalne obitelji. 

Kao primjer možemo navesti veleprodajne cijene koje poljoprivrednici dobivaju za svoje proizvode, a koje su veoma niske, često u razini troškova proizvodnje, dok izravna prodaja potrošačima garantira punu maloprodajnu cijenu, što im uvelike pomaže i znači za daljnje poslovanje, ali i njegovu održivost.
Podržavajući domaće proizvođače danas, osiguravamo njihovu održivost u budućnosti.
Važno je da shvatimo da time pomažemo i sami sebi jer održavajući lokalne proizvođače, doprinosimo stabilnosti ekonomije naše zemlje te stvaranju bolje slike budućnosti svih nas. 

Ponosni smo na našu lokalno uzgojenu hranu koja je finijeg okusa, svježa i obično se prodaje u kratkom roku nakon što ju se ubere ili sakupi. Za razliku od uvoza iz inozemstva, hrana domaćih proizvođača ne putuje na velike udaljenosti, čime je značajno smanjen utjecaj i na okoliš kojeg ima cestovni, ali i pomorski i zračni prijevoz. Istu logiku možemo prenijeti i na druge proizvode koji nam svakodnevno trebaju. Razvoj tehnologija omogućio nam je da u vrlo kratkom roku i u potpunosti sigurno kupujemo proizvode iz nam dalekih zemalja, po često vrlo niskim cijenama, ne razmišljajući pri tome kakav je naš utjecaj na okoliš. 

U današnje je vrijeme, od izrazitog značaja da počinjemo promišljati kako da smanjimo naš utisak, a najbolji način da to učinimo je upravo kroz promjenu naših navika kao potrošača.
Uz to, što je kraće vrijeme između mjesta proizvodnje do vašeg stola, to je manje vjerojatnost da će hranjive tvari iz svježe hrane biti izgubljene. 

Hrana uvezena iz dalekih zemalja prošla je dug put i boravila u skladištima prije nego je došla u vaš dom, što dovodi u pitanje njezinu kvalitetu i svježinu. Stoga je kupnja domaćeg ujedno i vaš zdravi odabir.

K tome, domaća proizvodnja nudi kvalitetan i poznat sadržaj. Hrana nastaje u vašem susjedstvu, što vas ne sprječava da posjetite proizvođača i izrazite želju da prisustvujete procesu izrade, što nije mogućnost ako se odlučite za proizvode iz izvoza i potpuno nepoznatog uzgoja. Postoji mnogo uspješnih primjera udruživanja potrošača i proizvođača kao što su grupe solidarne razmjene, solidarne eko grupe, a u drugim zemljama EU i potrošačke zadruge.

U želji doskoka gorućem problemu prekomjernog stranog uvoza,a svjesni potrebe pružanja podrške našim proizvođačima, zadruga je pokrenula projekt ZEF webshopa, prve zadružne Internet trgovine, koja omogućava našim proizvođačima kanal prodaje i ponudu svog kvalitetnog asortimana širokom krugu kupaca. 

Uvođenjem ZEF shopa, nastojimo naše proizvođače približiti kupcima diljem Hrvatske, a pružajući sofisticiranu platformu za plasman njihovih proizvoda te potpunu korisničku podršku u tome, dajemo mogućnost da se usredotoče na ono što najbolje rade, a to je proizvodnja vrhunskih domaćih i kvalitetnih proizvoda.
ZEF shop je prvi korak ka aktiviranju potencijala koji se nalazi unutar naše zadruge u svrhu stvaranja vlastitog eko sustava u kojem je moguće zadovoljiti sve potrebe na okolišno, društveno i financijsko održiv način.

Članovi ZEFa ostvaruju dodatne popuste za kupnju čime se pruža najjednostavniji način za pametnu štednju, jer se ušteda pri odabiru artikala po sniženoj cijeni pozitivno odražava na mjesečni budžet, a efekti ulaganja u takvu kupovinu osjete se dugoročno i u cijelom društvu.

Kupovinom stranih proizvoda novac izlazi iz zemlje za sva vremena, dok kod kupnje domaćih, vrijednost ostaje upravo tamo gdje je i nastala, u rukama malih proizvođača kojima ta kupnja omogućava da dalje šire svoje poslovanje i kvalitetu usluge. 

Ovakav način suradnje i podrške, cirkulirajući, kreira uvijete održive i kvalitetne budućnosti. 

Širenjem suradnje na veći broj naših proizvođača ponuda će se kontinuirano obogaćivati te ovim putem pozivamo sve vas da nam se pridružite u ovoj priči, kupnjom domaćeg, a one koji bi željeli ponuditi svoje proizvode putem našeg webshopa, da nam se jave na adresu webshop@zef.hr kako bi postali korisnici prve zadružne Internet trgovine koja podržava i suvremene načine plaćanja putem pet najpoznatijih kriptovaluta.

Kupujući domaće proizvode i koristeći domaće usluge, novac zadržavamo u zajednici, što ujedno znači: razvoj poslovanja, povećanje produktivnosti, broja zaposlenosti, porast kvalitete zdravlja te u konačnici i korak ka boljoj budućnost. 

Kupuj na shop.zef.hr već danas! 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!