Intervju: Kako se model ekonomije kojoj je cilj dobar život za sve može primijeniti u Hrvatskoj

zef | 26.10.2021.
Wide markus spiske z56l143kbve unsplash
O Ekonomiji za opće dobro, gospodarskom modelu koji doprinosi kulturi kvalitetnog života u mirnoj i održivoj zajednici, a koji se počeo primijenjivati i kod nas, piše časopis Grazia. 

❝Djeluju li vam pojmovi “ekonomija” i “opće dobro” kao suprotnosti? Zbog ekonomske, ali i klimatske krize kojoj svjedočimo, očito je da sadašnja situacija ima temeljne strukturne probleme. Mnogi imaju želje za općim dobrom, koje je praktički žrtvovano trenutačnim ekonomskim poretkom, i često se čini da se mora odabrati jedno – ili profit, ili etično i održivo poslovanje.

No što ako je moguće koristiti postojeći ekonomski temelj i ne izgubiti iz vida opće dobro i da nam BDP bude mjerljiv prema unutarnjem bogatstvu – našoj sreći i zadovoljstvu? Economy for The Common Good, odnosno ECG teži upravo tome – etičnoj tržišnoj ekonomiji osmišljenoj da poveća kvalitetu života svima te promicanju vrijednosti ljudskog dostojanstva, ljudskih prava i ekološke odgovornosti u svakodnevnoj poslovnoj praksi.❞

Više o temi možete pročitati u aktualnom broju časopisa Grazia, a o tome kako se ovaj koncept može primijeniti u Hrvatskoj doznajte iz intervjua s Goranom Jerasom, upraviteljem Zadruge za etično financiranje, neprofitne organizacije i najveće hrvatske zadruge, čiji je cilj korištenjem zajedničkih znanja i resursa mijenjati hrvatsko društvo nabolje. 

Uslugu mjerenja i praćenja društvenog utjecaja putem postojeće metodologije Economy for the Common Good (ECG) na hrvatsko tržište uvodi Zadruga za etično financiranje u svrhu izrade nefinancijskih izvještaja za sve postojeće i buduće zakonske obveznike, kao dio projekta eECONOMIJA na kojem je Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) partner. Projekt je sufinanciran kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda, a provode ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz poziv Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!