O Ekonomiji za opće dobro povodom završetka projekta eECONOMIJA

zef | 29.04.2022.
Wide 274926604 4163471877088827 476777714883654496 n
Pogledajte kratki video o Ekonomiji za opće dobro, međunarodnoj metodologiji koju je na hrvatsko tržište uveo ZEF u okviru projekta eECONOMIJA.

U okviru uspješno završenog projekta eECONOMIJA, koji je Zadruga za etično financiranje, zajedno s partnerskom organizacijom Zelenom mrežom aktivističkih grupa, provodila od listopada 2020. godine, ZEF je na hrvatsko tržište uveo uslugu mjerenja i praćenja društvenog, ekonomskog i okolišnog utjecaja poduzeća prema međunarodnoj metodologiji Economy for the Common Good (ECG), koja pruža sveobuhvatnu sliku o tome koliko je poslovanje poduzeća u skladu s ESG kriterijima (Environmental, Social, Governance) te donosi strateške prijedloge za integriranje ESG kriterija i transformiranje poslovanja u održivo i društveno odgovorno poslovanje. Riječ je o alatu za sustavno kvantificiranje održivosti poslovanja poduzeća, koji omogućava mjerenje doprinosa poduzeća općem dobru i prikazuje u kojoj se mjeri ono vodi vrijednostima ljudskog dostojanstva, solidarnosti i društvene pravde, održivosti okoliša, transparentnosti i suodlučivanja.


Ekonomija za opće dobro teži etičnoj ekonomiji osmišljenoj da poveća kvalitetu života svima te promicanju vrijednosti ljudskog dostojanstva, ljudskih prava i ekološke odgovornosti u svakodnevnoj poslovnoj praksi.


ECG (eng. Economy for the Common Good) ekonomski je model kojem je primarni cilj i svrha stvaranje općeg dobra, odnosno dobrog života za sve, na zdravome planetu. U središtu ovog koncepta jest ideja da je poslovanje temeljeno na vrijednostima posvećeno:

– ljudskom dostojanstvu
– solidarnosti i društvenoj pravdi
– održivosti okoliša
– transparentnosti i suodlučivanju

Takva poduzeća ostvaruju prednost nad konkurencijom u ovom novom ekonomskom sustavu.

Projekt je bio sufinanciran kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda, a provodili su ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz poziv Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I. Ukupna vrijednost projekta eECONOMIJA iznosila je  862,841.48 kuna. Projekt se provodio uz financijsku podršku Europske unije (u iznosu 733,415.26 kuna sufinanciranim iz Europskog socijalnog fonda) i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (u iznosu od 129,426.22 kuna).


Više o EU fondovima na www.strukturnifondovi.hr i www.esf.hr.

*Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Zadruge za etično financiranje.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!