Stvaramo mrežu stručnjaka za mjerenje i praćenje društvenog utjecaja poduzeća

zef | 16.04.2021.
Wide markus spiske pwpvgq a5qi unsplash
Treningom namijenjenom budućim stručnjacima za mjerenje i praćenje društvenog utjecaja poduzeća metodologijom Economy for the Common Good (ECG), započelo je stvaranje mreže ECG stručnjaka.

Trening za buduće stručnjake ECG mreže, koji će pratiti i mjeriti društveni utjecaj poduzeća metodologijom Economy for the Common Good (ECG), održan je od 16. do 17. travnja 2021. u okviru projekta eECONOMIJA koji provodi Zadruga za etično financiranje u suradnji sa Zelenom mrežom aktivističkih grupa. Nakon treninga, 7. i 8. svibnja 2021. slijedi sudjelovanje u definiranju poslovnog modela ECG mreža.

Ključni cilj projekta eECONOMIJA je osposobljavanje stručnjaka za pokretanje usluge mjerenja i praćenje društvenog utjecaja poduzeća putem postojeće metodologije Economy for the Common Good (ECG) i stvaranje mreže ECG konzultanata putem koje će Zadruga djelovati na tržištu.

Projekt predviđa i jačanje kapaciteta zaposlenika Zadruge i snažnu javnu promociju metodologije i dobrih praksi s ciljem povećanja broja društvenih poduzetnika i tradicionalnih poduzetnika koji kvantificiraju svoj društveni utjecaj. 

Trening uključuje upoznavanje i razumijevanje prednosti ECG metodologije, interaktivni i praktični rad i izradu ECG izvještaja za vlastitu praksu te certifikat za ECG stručnjaka.

O ECG metodologiji:

Economy for the Common Good je ekonomski model, koji opće dobro, u smislu kvalitetnog života svih na zdravom planetu, ima za svoj primarni cilj i svrhu djelovanja. U središtu ovog koncepta je ideja o poslovanju poduzeća koja se vode sljedećim vrijednostima: 

  • ljudsko dostojanstvo 
  • solidarnost i socijalna pravda 
  • održivost okoliša 
  • transparentnost i suodlučivanje

Kako ECG mijenja ekonomiju:

  • promovira i zagovara dugotrajne i održive proizvode 
  • potiče zadržavanje dodane vrijednosti lokalno 
  • stvara smislene poslove 
  • omogućava humanije poslovne interakcije 
  • osigurava potencijal za značajnu ekološku i klimatsku politiku

Common Good Matrix pokazuje doprinos poduzeća Općem dobru, a služi kao indikator transparentnosti i održivosti poslovanja.

ECG metodologija koristi se u trideset zemalja širom svijeta, uključujući Austriju, Njemačku, Španjolsku, Italiju, Portugal, Englesku, Švedsku, Švicarsku i nekolicinu zemalja izvan Europe. 

Projekt je financiran kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda, a provode ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz poziv Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I. Organizacija treninga sufinancirana je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog socijalnog fonda. 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!