Završen projekt eECONOMIJA

ZEF | 30.04.2022.
Wide eeconomija w
Pogledajte kratki video o projektu eECONOMIJA koji je ZEF uspješno proveo sa ZMAG-om, uz pregled edukativnih i promotivnih aktivnosti te ciljeva koji su ostvareni u sklopu projekta.

U travnju 2022. održane su posljednje aktivnosti projekta eECONOMIJA koji je Zadruga za etično financiranje, zajedno s partnerskom organizacijom Zelenom mrežom aktivističkih grupa, provodila od listopada 2020. godine.

Ključni ciljevi projekta eECONOMIJA bili su osposobljavanje stručnjaka za pokretanje usluge mjerenja i praćenja društvenog utjecaja poduzeća i izrade nefinancijskih izvještaja putem postojeće metodologije Economy for the Common Good (ECG) te stvaranje mreže ECG konzultanata putem koje će Zadruga djelovati na tržištu. 

Razvojem mreže ECG konzultanata ojačali su se kapaciteti zaposlenika Zadruge i ZMAG-a, ali i drugih korisnika za usluge mjerenja i praćenja društvenog utjecaja te se, s ciljem povećanja broja društvenih i tradicionalnih poduzetnika koji kvantificiraju svoj društveni utjecaj, provela kampanja podizanja svijesti o mjerenju društvenog utjecaja koje istovremeno ne samo da jača kapacitete poduzetnika, već pozitivno utječe i na uklanjanje drugih barijera poput otežanog pristupa financiranju i nedostatka vidljivosti i prepoznatljivosti društvenih poduzetnika u javnosti. 

Također, u svrhu izrade nefinancijskih izvještaja za sve postojeće i buduće zakonske obveznike, ZEF je na hrvatsko tržište uveo uslugu mjerenja i praćenja društvenog, ekonomskog i okolišnog utjecaja poduzeća prema međunarodnoj metodologiji Economy for the Common Good (ECG), koja pruža sveobuhvatnu sliku o tome koliko je poslovanje poduzeća u skladu s ESG kriterijima (Environmental, Social, Governance) te donosi strateške prijedloge za integriranje ESG kriterija i transformiranje poslovanja u održivo i društveno odgovorno poslovanje. Riječ je o alatu za sustavno kvantificiranje održivosti poslovanja poduzeća, koji omogućava mjerenje doprinosa poduzeća općem dobru i prikazuje u kojoj se mjeri ono vodi vrijednostima ljudskog dostojanstva, solidarnosti i društvene pravde, održivosti okoliša, transparentnosti i suodlučivanja. 

Economy for the Common Good (ECG) naslanja se na istoimeni ekonomski model koji za svoj primarni cilj i svrhu djelovanja ima opće dobro – dobar život svih na zdravom planetu. ECG teži etičnoj tržišnoj ekonomiji osmišljenoj da poveća kvalitetu života svima te promicanju vrijednosti ljudskog dostojanstva, ljudskih prava i ekološke odgovornosti u svakodnevnoj poslovnoj praksi.

Ovim projektom ZEF je priključio Hrvatsku dobrom društvu od tridesetak zemalja diljem svijeta koje već koriste ECG metodologiju, uključujući Austriju, Njemačku, Španjolsku, Italiju, Portugal, Englesku, Švedsku, Švicarsku i nekolicinu zemalja izvan Europe.

Projekt je bio sufinanciran kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda, a provodili su ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz poziv Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I. Ukupna vrijednost projekta eECONOMIJA iznosila je  862,841.48 kuna. Projekt se provodio uz financijsku podršku Europske unije (u iznosu 733,415.26 kuna sufinanciranim iz Europskog socijalnog fonda) i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (u iznosu od 129,426.22 kuna).

Više o EU fondovima na www.strukturnifondovi.hr i www.esf.hr.
*Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Zadruge za etično financiranje.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!