ZEF edukacija - Obnovljivi izvori energije

Andrea Bekić | 22.10.2018.
Wide vjetrenjace 9
U četvrtak (18.10) održana je prva ZEF edukaciju na temu obnovljivih izvora energije gdje ste imali priliku saznati najnovije vijesti i informacije vezane uz nove regulative, trenutno stanje i mogućnosti u sektoru energetike.

Na edukaciji, koja je održana u suradnji s Gospodarsko - interesnim udruženjem “Obnovljivi izvori energije”, govorili su direktorica Udruženja Maja Pokrovac, suvoditelj ZEF-ove sekcije energetike Edo Jerkić i Rajko Kušen, razvojni inženjer Solvisa. Interes članova bio je izrazito velik tako da je dvorana za prezentaciju ispunjena do posljednjeg mjesta, a članovi su imali priliku čuti sve detalje i pitati sve što ih je zanimalo o važnosti ulaganja u obnovljive izvore energije kao jednom od ključnih segmenata razvoja gospodarstva u budućnosti. 

Maja Pokrovac predstavila je postojeći zakonodavni okvir i nove prilike i mogućnosti koje se pružaju ulagačima u obnovljive izvore energije putem zakonskih rješenja koja odnedavno omogućuju i postavljanje mikroelektrana za proizvodnju struje za vlastitu potrošnju. Osim zakonske regulative, članovi su imali priliku čuti i o angažmanu GIU “Obnovljivi izvori energije” u smjeru poboljšanja vidljivosti i javne percepcije ulaganja u obnovljive izvore energije u Hrvatskoj.

Edo Jerkić je na konkretnim primjerima te u detaljnom predstavljanju vizije ZEF-a prezentirao na koji način ZEF daje podršku svojim članovima nudeći mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije. Važan korak u tom smjeru predstavlja otvaranje mogućnosti ulaganja u VE Orjak - izuzetno sigurno ulaganje u vjetroelektranu koja ima ugovor s državom o otkupu energije po poticajnoj cijeni na 14 godina uz prinos u rangu između 5,5 i 9% godišnje. Osim toga, prezentirao je mogućnosti podrške koju ZEF putem svojih članova i sekcije energetike nudi građanima i poduzetnicima u pripremanju investicije u vlastite sustave za proizvodnju po principu “ključ u ruke”. Radi se o mogućnosti realizacije kompletnog projekta bez obzira na njegovu složenost.

Rajko Kušen prezentirao je proizvodni portfelj poduzeća Solvis, člana ZEF-a i jedinog hrvatskog proizvođača solarnih fotonaponskih panela. Kušen je u svom izlaganju opisao konkretne izračune i procedure za investiciju u solarne panele za poduzetnike i kućanstva prema modelu pokrivanja potreba vlastite potrošnje za električnom energijiom. Kroz raspravu, članovi su prepoznali da je budućnost energetike u potpunoj promjeni odnosa između proizvođača i potrošača električne energije na način da se razvojem tehnologije i demokratizacijom pristupa energetici (tzv. Citizen Energy concept) doslovno svakom kućanstvu, poduzeću i organizaciji omogući proizvodnja energije za vlastite potrebe. Takvim pristupom građani mogu smanjiti troškove energije, podići kvalitetu života i osigurati vlastitu dugoročnu financijsku, ali i ekološku održivost.

ZEF je svojim znanjem, radom i okupljanjem poduzeća i stručnjaka iz segmenta obnovljivih izvora energije predvodnik tih procesa u Hrvatskoj te već danas nudi platformu dostupnu svakome u Hrvatskoj da se i sam uključi u investiranje i razvoj novih obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj.
Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!