Etične i alternativne banke u svijetu

Manja Šegrt | 01.02.2019.
Wide money 2696229 1920

Etične banke u svijetu nisu novost, jedni od dobrih pokazatelja i primjera poslovanja banke drukčije od komercijalnih su nam brazilska Banco Palmas ili Banka palmi te talijanska Banca Etica.

Banka palmi, osnovana 1998. godine, nastala je kao odgovor na siromaštvo te nemogućnost velikog broja građana da koriste usluge tradicionalnih, komercijalnih banaka.

Cilj banke je odobravanje mikrokredita lokalnim proizvođačima i potrošačima koji onda tim novcem financiranju projekte i programe koji otvaraju radna mjesta i razvoj lokalne zajednice. Najčešći klijenti su socijalno visoko ranjive osobe, posebno, ali ne isključivo, žene, mladi, trgovci, novi poduzetnici itd


Danas u Brazilu djeluje više od sto razvojnih banaka po modelu Banke palmi. Takve institucije posluju po principima socijalne, solidarne ekonomije i njome upravljaju lokalni stanovnici.

U razdoblju između 2007. i 2009. Banco Palmas izdala je 3139 kredita u lokalnoj valuti Palmas, u vrijednosti od $2.5 milijuna.

Druga banka, Banca Etica osnovana je 1999. u Padovi, klijenti su joj pojedinci i organizacije koje posluju na temeljima etičnih vrijednosti, kao što su transparentnost, solidarnost, demokratičnost, briga za zajednicu, a novac na kojem temelje svoj kapital i svoje izvore financiranja prikuplja se prvenstveno iz štednje njezinih korisnika, stvorenih kroz aktivnosti realne ekonomije. Jedina je talijanska banka koja sve svoje zajmove objavljuje na svojim web stranicama.
Ne prihvaća novac nepoznatog porijekla niti podržava bilo kakve negativne prakse.

Njezini proizvodi i usluge uključuju štedne i tekuće račune te debitne i kreditne kartice.
To se odnosi i na dioničare, kojih ima više od 40 000.

Najviša plaća ne prelazi šest puta više od najniže. Banka daje zajmove neprofitnom sektoru i zelenim poslovima.
Banca Etica prva je talijanska banka koja je davala zajmove mladim ljudima koji su obrađivali zemlju konfisciranu mafiji.

Banka upravlja ušteđevinom privatnih osoba i obitelji, organizacija, kompanija i institucija općenito, i ulaže u projekte koji su korisni za društvo i okoliš te poštuju ljudsko dostojanstvo i okolinu. 2015. otvorila je  svoju prvu podružnicu u inozemstvu, u španjolskom Bilbau.

Tijekom financijske i ekonomske krize banka je osjetila znatno povećanje obujma depozita i zajmova klijentima.


U prvih 15 godina postojanja, izdala je ukupno 23,804 zajmova obiteljima i društvenim poduzetništvima za ukupno 1,8 milijardi eura.

70% financiranja koje je Banca Etica odobrila je otišlo neprofitnim organizacijama (za razliku od 1% što je prosjek talijanskog bankarskog sektora).  
U posljednjim godinama je svojim klijentima postepeno počela dodavati dogovore s odgovornim profitnim organizacijama koje se bave  organskom hranom, zelenom energijom i slično.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!