Hoće li etična banka biti profitabilna?

Ivan Kardum | 15.01.2018.
Wide ceramic cute outdoors 164592

Nemoguće je unaprijed sa sigurnošću prognozirati uspjeh bilo kojeg poslovnog projekta, ali profitabilnost će svakako biti jedan od ključnih pokazatelja uspjeha etične banke. Netočno je shvaćanje da etične banke ne ostvaruju profit, no kod etičnih banaka profit nije sam sebi svrha, već se na stvaranje profita gleda kao na posljedicu uspješnog rada i u najvećoj mjeri se reinvestira u poboljšanje poslovnih procesa, širenje područja investiranja i projekte korisne zajednici.

Također, istraživanje organizacije Global Alliance for Banking on Values iz 2013. godine pokazuje da su na svjetskom nivou etične banke i prije financijske krize bile podjednako profitabilne i ostvarivale podjednake stope povrata na imovinu (ROA 0,56% kod etičnih banaka nasuprot 0,57% kod komercijalnih.

U godinama svjetske ekonomske krize i nakon nje,etične banke postaju i profitabilnije od komercijalnih (ROA 0,53% kod etičnih banaka nasuprot 0,37% kod komercijalnih). Prema tome, percepcija etičnih banaka kao neprofitabilnih je pogrešna.

Kad je u pitanju financiranje projekata koji su potencijalno vrlo profitabilni, ali sa sobom nose velik rizik, etična banka financirat će i takve. Jedan od primarnih motiva za pokretanje etične banke upravo je pružanje podrške projektima poduzetnika-početnika (startup tvrtke) te projektima iskusnih poduzetnika koji apliciraju za sredstva koja višestruko nadilaze imovinu i dobit tvrtke pa nisu u mogućnosti pružiti sredstva osiguranja kredita nužna za odobrenje kredita kod  drugih banaka.

Kako bi smanjila rizik, etična banka će takvim poduzetnicima osigurati podršku u pristupu bespovratnim (nacionalnim i EU) sredstvima te uvjetovati izdavanje kredita time da se projekt vodi u skladu s najboljim svjetskim praksama. Primjerice, ukoliko banka procijeni da je projekt kvalitetan, ali je za njegov uspjeh nužno da ga vodi certificirani voditelj projekata ili je potrebno angažirati iskusnog stručnjaka, a poduzetnik u krugu svojih zaposlenika nema osobu s tim kvalifikacijama, banka će izdavanje kredita uvjetovati angažiranjem osobe ili tvrtke iz reda drugih članova etične banke.

Primarna svrha korištenja profita kod etičnih banaka njegovo je usmjeravanje u dobrobit zajednice – etična banka će svu svoju dobit, direktno ili posredovanjem svog vlasnika ZEF-a (Zadruge za etično financiranje), reinvestirati u nove projekte koji će ponovno stvoriti novu vrijednost.

Smatramo da je takav pristup dugoročno još profitabilniji. 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!