Kako će se etična banka pozicionirati prema postojećim hrvatskim bankama?

Ivan Kardum | 30.11.2017.
Wide art close up ecology 886521
Iskustva iz država u kojima etične banke već posluju pokazuju da one zauzimaju potpuno drugu poziciju na tržištu i fokusiraju se na područja koja su komercijalne banke do nedavno smatrale nezanimljivima – start-up i mala tvrtke, društvena poduzeća,zadruge, neprofitne organizacije, poduzetnici početnici i sl. 

Pokazuje se,međutim, da su zadnjih godina upravo ta područja ona koja jačaju i da se sve više poduzeća okreće takvom načinu rada jer se pokazao stabilnijim u vrijeme krize i održivijim za zajednicu.

Jasno je, dakle,da postoje organizacije i pojedinci koji traže drugačiji pristup bankarstvu ida trenutno ne postoji institucija koja im takvu mogućnost pruža.

S druge strane, klijenti koji jedini interes vide u ostvarenju maksimalnog prinosa na kapital kojim raspolažu svoj će interes prije naći u nekoj od klasičnih financijskih institucija nego u etičnoj banci. Iz iskustava država u kojima etične banke postoje proizlazi da etične banke nisu zamjena za komercijalne banke nego nadopuna koja svoje tržište nalazi kroz ponudu drugačijeg poslovnog modela onima koji nisu zadovoljni uslugama postojećih banaka u Hrvatskoj.

Na temama od zajedničkog interesa etična banka će aktivno surađivati s drugim bankama kroz angažman u tehničkim odborima, radnim skupinama Hrvatske udruge banaka i sl.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!