Krunoslav Paun – diplomirani pravnik, koji se odlučio za nastavak obiteljske tradicije i posvetio se izradi tradicionalnih opanaka, sandala, torbi te raznih suvenira

Andrea Bekić | 17.04.2019.
Wide bez naslova
Zanimljivu priču donosimo vam iz Donjih Andrijevaca, priču diplomiranog pravnika kojeg je ljubav prema djedu i s njim provedeno djetinjstvo navela da umjesto koračanja pravnim stazama i odvjetničkog ureda, on slijedeći srce, izabere radionu i svoje vrijeme odluči poklanjati, tradicijskom obiteljskom poslu, jednom od starih, danas vrlo rijetkih zanata, izradi opanaka. 

Krunoslav Paun, interes i vještine izrade opanaka stekao je još u ranim godinama djetinjstva, često provodeći vrijeme s djedom u radioni. S početka gledajući kako nastaju opanci, sandale i torbe, zatim kao djedov pomoćnik u cijeloj priči. Danas je samostalni opančar i jedini u Slavoniji koji izrađuje vrlo zanimljive, kreativne, tradicionalne opanke, sandalice, torbe, čizmice, sve po osobnim željama naručitelja, koje onda, s obzirom na specifičnosti, vrlo često, završavaju kao unikati. 

Krunoslave, što je bilo najpresudnije da između izrade opanaka i posla pravnika, odluka čime ćeš se u životu prvenstveno baviti, prevagne ka prvomu?

Splet (sretnih) okolnosti! Što nedostatak posla u struci, što velika potražnja za unikatnim proizvodima od kože. U biti, ovaj obrtnički posao se sam, kroz godine, profilirao kao prvi izbor. Danas radim i donekle u struci te, paralelno s tim poslom, u svojoj radioni. Svidjelo mi se također biti svoj šef, sam si određivati radno vrijeme i sl. te općenito kreativnost u takvoj vrsti posla. Dok sam u radioni, mogu se usput družiti sa svojom obitelji, koji zajedno sa mnom nešto i rade i napraviti dosta posla.

S obzirom da borave s tobom u radioni kao što si i ti nekada sa djedom, iskazuju li sinovi interes za isti posao?

Najstariji sin Jakov je 7 godina, srednji Andrija 5, a najmlađi Matej 4 mjeseca . Ova dvojica su često u radionici, stalno nešto izrezuju i izrađuju, pogotovo najstariji, ali mislim da su još premladi da se mogu ozbiljno interesirati.

Jesi li se oduvijek time želio baviti ili je bilo i nekakvih trenutaka kada su želje vodile ka drugim putevima?

Cijelo vrijeme kombiniram još 1000 ideja, ali nijedna nije u potpunosti odvojena od ovog posla, već je više kao nadogradnja istoga, odnosno, smišljanje novih proizvoda, od novih materijala i sl. Dok sam bio mlađi i gluplji, zamišljao sam da ću možda biti odvjetnik ili pravnik u nekoj velikoj tvrtki, ali na sreću, odustao sam od toga, jer se nisam u tome pronašao i ne mogu sad zamisliti da na taj način funkcioniram.

Djed bi zasigurno bio veoma ponosan na izbor 😊 Koliko ti je on pomogao u cijeloj toj priči te misliš li da bi se bavio izradom opanaka danas i da njega nije bilo?

Sigurno se ne bih bavio izradom opanaka jer ne bih imao doticaj s tim "svijetom" . Ja sam počeo na faksu raditi s kožom, prvo torbe i remenje i sl. i to je počelo tako da sam djeda, budući da on nije vozio, ja morao voziti po materijal i tako pomalo sam počeo kupovati materijal za svoj hobi. Prvo sam napravio torbu svojoj tadašnjoj djevojci, sada supruzi, i onda polako, jedna njena prijateljica, moja sestra, njena sestra i ostatak je odradio "granski marketing " 😊

Opanke nikad nisam naučio od djeda raditi u praksi, samo teoretski, jer ih je on radio doslovno do smrti pa nije bilo potrebe da ja radim. S obzirom da je on preminuo iznenada, ja sam se našao u " neobranom grožđu". Imao sam punu bilježnicu narudžbi koje on nije stigao završiti pa sam nazvao sve te ljude i ponudio im da ja to probam napraviti i upozorio ih da to neće biti baš kako je djed radio, ali da sam voljan probati. Neki su prihvatili, neki odbili i tako je krenulo.

A djed bi sigurno bio ponosan na moj izbor.

Radiš li danas u radioni u kojoj ste nekoć skupa radili?  

Ne radim u njegovoj radioni, jer mi je bila od samog početka premalena, ali radim u kući u kojoj su on i baka živjeli, koju sam u potpunosti okupirao svojim alatima, kalupima, kožom , itd.

Tko su najčešći naručitelji? Da li je samo okrug Slavonije i isključivo folkloraši ili narudžbe stižu i puno šire?

Najčešći kupci su KUD-ovi u Slavoniji, ali sve više se posao širi pa tako naručuju KUD-ovi iz ostalih dijelova Hrvatske i inozemstva. Dosta radim za Hrvate u Australiji, N. Zelandu, SAD-u, Kanadi, Njemačkoj,Austriji....

Koliko zahtjevne narudžbe znaju biti? Uspijevaš li izaći na kraj sa svim željama? 😊

Znaju biti jako zahtjevni, jer se javljaju i kupci koju ne nose hrvatske nošnje, nego su drugih nacionalnosti i to je nešto što nikad nisam vidio, a kamoli radio. Međutim, sve se nekako na kraju riješi.

Gdje nabavljaš sve potrebne materijale? Da li ti je do nekih teško doći?

Materijal nabavljam posvuda, gdje god se pojavi nešto što koristim u proizvodnji. Nije problem naći materijal, nešto lakše, nešto teže i skuplje, ali nađe se.

Vidiš li se u budućnosti i dalje u istom poslu ili možda imaš i neke druge planove?

Imam na stotine drugih planova, ali nijedan nikako ne isključuje moj obrt s opancima. Tako da opanci ostaju i samo mogu biti oplemenjeni s nekim novim stvarima, proizvodima i slično. 

Hvala Krunoslav! :) 
Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!