Lokalne valute

Manja Šegrt | 28.03.2019.
Wide money 1885540 1280

Poznate i kao socijalne, komplementarne ili alternativne valute koje su u Brazilu počele koristiti komercijalne banke zajedno s nacionalnom valutom "realom". Svaka zajednica ima svoju valutu (Banco Palmas, na primjer, ima“palmu”). Vrijednost valute je jednaka realu, u obje se izdaju krediti i mogu se slobodno mijenjati. Poticaji za korištenje lokalne valute lokalnim trgovcima i potrošačima postoje u vidu popusta.

Cilj lokalnih valuta nije zamijeniti nacionalnu, već učiniti da"novac" cirkulira u zajednici, povećava potrošnju, snagu lokalne trgovine, zaposlenost, prihode, razvoj i gospodarski rast, a može i smanjiti utjecaj na okoliš.

Mogu ih izdavati pojedinci, korporacije ili organizacije, nacionalne vlade ili jedinice lokalne samouprave, a mogu se pojaviti i prirodno same od sebe kad ljudi počnu koristiti određenu vrstu robe kao valutu.

Kada se koriste u kombinaciji s nacionalnim ili multinacionalnim službenim valutama, onda se nazivaju komplementarne valute. Većina komplementarnih valuta su također i lokalne valute jer je njihova upotreba ograničena na određena područja. Zakonitost i porezni status alternativnih valuta varira od zemlje do zemlje, upotreba nekih sustava je u nekim zemljama legalna dok bi u drugim ista bila ilegalna.


Lokalne novčanice

U 19. stoljeću su gotovo sve komercijalne banke u Sjedinjenim državama imale vlastite valute u kojima su davale “produktivne” zajmove poduzećima.Takvi se zajmovi tipično koriste za kupovinu opreme (strojeve, alate, zalihe) koja će rezultirati većom dostupnosti ili robom u gospodarstvu.

1913. je donesen Federal Reserve Act te su lokalne valute banaka zamijenjene federalnim dolarima.


Alati za elektroničku trgovinu

Internet i druge nove tehnologije poput “pametnih kartica” su otvorile mogućnost trgovanja bez upotrebe tradicionalnih oblika ili novca. 29. rujna 2011. je pokrenuta prva lokalna valuta u Velikoj Britaniji, koja dopušta klijentima da porukom ili preko interneta plaćaju za robu u brikstonskim tvrtkama koje prihvaćaju elektronsku valutu, brikstonsku funtu (B£). B£ je komplementarna valuta, dizajnirana da podržava brikstonske tvrtke i potiče lokalnu trgovinu i proizvodnju.


Kakva je budućnost lokalnih valuta?

Nova motivacija suradnje između potrošača i trgovaca —podržavanje programa “Kupuj lokalno”. Poticanja povratka u male obližnje dućane, dijeljenje pristupa i tehnologije te zajedničko izdavanje lokalnih valuta u obliku beskamatnih zajmova za financiranje proizvodnje roba koje se sada uvoze.

Desetak regionalnih valuta djeluje u Engleskoj, s tim da je najveća u području Bristola, veličine otprilike Zagreba, koja imamo to “naš grad, naš novac“, primjeri postoje i u Njemačkoj, Francuskoj, Brazilu, Nigeriji… 

Stvaranje komplementarnih valuta na lokalnoj i regionalnoj razini u Europi je sve raširenije do priča gdje ih pokreću i same gradske vlasti i gdje gradonačelnici dio svoje plaće ili čak i cijele iznose,  dobivaju u lokalnoj valuti.
Lokalna valuta Léman iz Ženeve je jedan od najboljih primjera iz Švicarske, a danas se proširio i u Laussaneu.

Slijedeći primjere dobre prakse, ZEF također trenutno radi na lansiranju lokalne valute (ZEF kune) koja će imati vrijednost domaće službene valute (jedna ZEF kuna = jedna kuna), a koristit će je članovi ZEFa u međusobnim transakcijama i transakcijama unutar zadruge. 
Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!