Na koji način će etična banka osigurati da su financirani projekti doista društveno i ekološki prihvatljivi

Ivan Kardum | 25.01.2018.
Wide agriculture growth hand 1072824
Svaki projekt u etičnoj banci prolazi evalucijski proces. U etičnoj banci postoje tri ključna kriterija koja imaju jednaku važnost  tijekom odobravanja i financiranja projekata, a to su: ekonomski, društveni i ekološki kriteriji.

Osim mjerenja financijskog učinka, dio evaluacije projekata koji apliciraju za financiranje kod etične banke činit će i sustav mjerenja društvenog i ekološkog učinka prema matrici za mjerenje društvenog učinka (tzv. common good matrix).

Sustav vrednuje karakteristike i položaj svih sudionika u procesu provedbe projekta (dobavljača, zaposlenika, korisnika,…) te ocjenjuje doprinos projekta razvoju demokratskih mehanizama, transparentnosti, ekoloških standarda i sl., no istovremeno dodjeljuje i negativne bodove ukoliko po pojedinim stavkama aplikant ne zadovoljava zadane kriterije.

Ako projekt na temelju spomenutih kriterija prikupi toliki omjer pozitivnih i negativnih bodova da se rangira ispod nule, neće moći dobiti financiranje u etičnoj banci, a što više bodova postigne na evaluaciji, toliko povoljnije će imati i uvjete financiranja, čime se poduzeća potiču na usklađivanje njihovih poslovnih i organizacijskih praksi s vrijednostima koje promovira etična banka te se nagrađuju ona poduzeća koja to doista čine.

Osim toga, banka će kroz mrežu svojih članova moći provjeriti reputaciju i kredibilitet tražitelja kredita, što može bitno utjecati na uvjete odobravanja kredita i potrebne instrumente osiguranja.
Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!