Predstavljamo sekciju Graditeljstva i prostornog planiranja

Andrea Bekić | 09.11.2018.
Wide p1150299 crop   kopija

Sekcija Graditeljstva i prostornog planiranja mreža je onih članova Zadruge za etično financiranje čije je primarno područje djelovanja vezano uz djelatnosti graditeljstva i prostornog planiranja. Sekcija okuplja projektante i inženjere različitih struka, proizvođače građevnih materijala i proizvoda, proizvođače namještaja,raznih uređaja koji se ugrađuju u građevinu, izvođače građevinskih i drugih radova te ostale sudionike u graditeljstvu i prostornom planiranju.

I dok konvencionalna gradnja podliježe tržišnoj logici akumulacije profita zanemarujući pritom važnost stvaranja ekonomski pristupačnih životnih prostora širokim slojevima stanovništva, održivi tip gradnje kojem sekcija teži, efikasnim korištenjem lokalnih prirodnih resursa smanjuje cijenu gradnje i ujedno potiče razvoj lokalne proizvodnje i industrije, revitalizaciju ekonomski slabije razvijenih regija, očuvanje tradicionalnih te razvoj novih zanata i zapošljavanje.


Više o ciljevima i radu sekcije Graditeljstva i prostornog planiranja, iznio nam je, suvoditelj sekcije, Ivan Vadanjel.

Zašto je sekcija Graditeljstva i prostornog planiranja važna za ZEF?
Sekcija graditeljstva i prostornog planiranja čini sastavni dio složenog ekonomskog sustava ZEF-a te je kao i svaka druga sekcija važna jer omogućava udruživanje snaga i razmjenu na razini zajedničkog područja djelovanja i struke unutar sekcije, ali i međusekcijski. Razvojem sekcija i poticanjem ekonomske aktivnosti među članovima, razvija se i jača i ZEF – infrastrukturno, ekonomski i brojem zadrugara. Kroz suradnju pojedinih članova unutar sekcija i međusekcijski, ZEF može razvijati projekte i plasirati integralne proizvode na tržište te se na taj način pozicionirati kao jedan od važnih aktera na tom području zadovoljavajući pritom osnovna načela i vrijednosti koje kroz ZEF zagovaramo. U perspektivi, sekcije bi trebale i etičnoj banci pružati stručnu i logističku podršku pri procjenjivanju rizika ulaska u financiranje pojedinačnih projekata.

Koje prednosti organizacija dobiva kroz članstvo u sekciji ZEF-a?
Smisao sekcija je da članovi međusobno ostvaruju poslovnu suradnju i razmjenu, da zadovoljavaju vlastite potrebe i interese te da dogovaraju nove zajedničke složene proizvode i osnažuju svoje lance dodane vrijednosti. Pri izradi takvih zajedničkih proizvoda i usluga, uloga ZEF-a je osigurati sve potrebne mehanizme potpore kako bi se izgradila potrebna infrastruktura za realizaciju projekta.Također, članovi putem ZEF-a kao nosioca projekta mogu zajedničkim referencama sudjelovati u kompleksnijim natječajima te biti konkurentniji u procesima tenderiranja i javne nabave. Na tom tragu, prednosti članstva u sekciji za pravne osobe su mnogostruke – jačanje na tržištu, povećanje ekonomske aktivnosti, suradnja s poslovnim partnerima s kojima dijele iste vrijednosti poslovanja itd.

Koje su smjernice i ciljevi koje sekcija želi /nastoji ostvariti? 
Kako ZEF ima za cilj stvaranje jedne paralelne ekonomije koja je društveno i ekološki odgovorna te počiva na solidarnim principima tako i Sekcija kao jedan od sastavnih dijelova ZEF-a nastoji u tom smjeru djelovati na području graditeljstva i prostornog planiranja. Znamo da su dominantne politike i prakse u prostornoj produkciji na ovim prostorima u zadnjih 20-tak godina podređene isključivo logici tržišta i profita na što kao atomizirani pojedinci ne možemo utjecati, ali u udruživanju i zajedničkom djelovanju vidimo prostor u kojem možemo djelovati u smjeru promjena. Cilj sekcije je poticati poslovnu suradnju te razmjenu dobara i usluga među članovima i stvoriti platformu putem koje bi se djelovalo u smjeru demokratskih i participativnih oblika upravljanja prostorom te realizirali konkretni ekonomski i ekološki održivi projekti koji su u službi društva i lokalne zajednice.

Postoje li već pozitivna iskustva prakse kroz povezivanje članova unutar sekcije?
Suradnja među članovima u sekciji još je uvijek u povojima, no u pripremi je nekoliko većih projekata koji bi se provodili kroz ZEF platformu. Jedan od projekata koji je najviše odmakao je razvoj modela zadružnog stanovanja kojeg planiramo implementirati diljem države u suradnji s lokalnim samoupravama (našim članicama).Detektirali smo da je upravo stanovanje jedna od najvećih potreba naših članova, ali i društva u cjelini. S nedostatkom javnih investicija došlo je do smanjenja pristupačnog stambenog prostora, a privatni investitori vođeni logikom tržišta i profita diktiraju visoku cijenu stanova.  Tako smo u ZEF-u odlučili razviti model putem kojeg zajedničkim resursima, isključivanjem posrednika iz procesa gradnje i ograničavanjem uloge tržišta možemo stvoriti uvjete za izgradnju jeftinijeg i dostupnijeg stambenog prostora. Na tragu toga, s nekoliko partnerskih gradova započeli smo dogovore oko realizacije modela kojim Grad daje zemljište na dugotrajno korištenje, a budući stanari kroz novoformiranu stambenu zadrugu natom zemljištu grade vlastitu stambenu zgradu. Ključna prednost modela je financijska pristupačnost stambenog prostora koja se ostvaruje kroz povoljno financiranje buduće etične banke ili neke druge banke uključene u europsku mrežu ovakvih projekata, izbacivanjem posrednika te kroz osiguravanje besplatnog korištenja zemljišta u javnom vlasništvu. Već sada je u razvoj samog modela uključeno više suradnika iz naše i sekcije Obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša, a ideja je da se i u daljnjem procesu izgradnje takvih objekata angažiraju isključivo partneri iz ZEF-a što će nadamo se potaknuti suradnju među članovima i na ostalim projektima.

I za kraj, zašto je bitno poticati članove da sudjeluju u radu kroz sekciju?
Vrlo je važno osvijestiti da ZEF čine njegovi članovi i članice. Razvoj ZEF-a i njegova snaga sada i u budućnosti prvenstveno će ovisiti o proaktivnosti i djelovanju članova i članica, a upravo su sekcije jedan od prostora unutar kojeg članstvo svojim angažmanom može doprinijeti ostvarivanju zajedničkih i pojedinačnih interesa i poslovnih ciljeva.

Hvala Ivane :) 
Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!