Ugarci : Divna priča naše članice Lucije Palavra - „Drvo Života“ raste u ljubavi

Andrea Bekić | 19.02.2019.
Wide img 20181105 wa0006
Pusto je sve što nije od srca, i vjerujem da nam je to svima dobro znano, a kolika bogatstva upravo iz njega dolaze, reći će nam priča o „Drvu Života“,  biodinamičkom gospodarstvu u okolici Požege. 

„Drvo Života“ smješteno je u Ugarcima, 8km nedaleko Požege u vlasništvu, naše članice, gospođe Lucije Palavra.

Gospođa Palavra, sa svojom obitelji, već dugi niz godina živi u Švicarskoj, no ogroman dio ulaganja ipak je odlučila podariti lijepoj našoj i svim budućim naraštajima koji ostaju u njoj.
Šetajući imanjem nemoguće je ne zamijetiti svu ljubav ondje utkanu te ogroman rad, novac i trud na kojem ono gradi svoje temelje.
Uz ogromno skladište za žitarice i ostale prateće prostorije, mehanizaciju potrebnu za poljoprivredu, na imanju se nalazi 70 hektara zemlje,od čega 10 hektara nasada lijeske, mali nasad oraha od 0.25 ha, 15 hektara su livade i pašnjaci,a ostali dio su oranice na kojima se uzgajaju žitarice: zob, pir, pšenica,lucerna i druge leguminoze i konoplja.
Na gospodarstvu je i 36 goveda pasmine limousine u sustavu krava-tele.
Gospodarstvo je nositelj Demeter certifikata, koji jamči da su proizvodi dobiveni po visokim načelima biodinamičke proizvodnje i prerade, kao i po strogim propisima za ekološku proizvodnju.

Posjetili smo gospođu Luciju na imanju te zamolili da podijeli s nama svoju priču. 

Recite nam, od kud ta silna želja da se svo blago, bez obzira na dugogodišnji život u Švicarskoj, ipak donosi i ostavlja Hrvatskoj? 

L: „ Želja je bila da se stvori « prostor života – raj na zemlji»  gdje bi se obiteljski, a i kao zajednica mogli živjeti i razvijati. Stvarajući sve to mislila sam na moja 4 sina i kćerku, majku Hrvatsku, prirodu i ljude.Prostor će djecu podsjetiti tko su i što su, te povezati s majkom prirodom, kada god došli u njega ili na njega pomislili, a investicija u svaki komad zemlje je bila prikaz moje ljubavi majci zemlji» da Hrvat svoju zemlju ljubi» a ljudima nova perspektiva, rada i razmišljanja. S takvom spoznajom su djeca jača i svjesnije će kročiti kroz život bez obzira u kakvoj se životnoj situaciji nalazili, pruža im izbor mogućnosti, a tako i ostalim ljudima.“  

Kako to da ste odlučili vračati se ovdje?  Silna je to ljubav kad ni kilometri nisu problem 😊 Pričajte nam malo o njoj. 

L: „ Kratko rečeno, ljubav prema životu, djeci, domovini, prirodi, ljudima, razvoju i blagostanju - zahvalnost prema Stvoritelju – Ocu života. Ja sam kap ljubavi u moru ljubavi. Želja mi je podsjetiti svako ljudsko biće na to i da svako ljudsko biće bude svjesno toga, svoje stvaralačke snage i smisla života. Stvoritelj nas je stvorio na svoju sliku i priliku i prema tome stvaramo i imamo moć ljubavi i stvaranja." 
Zato hrabro se dignite, popravit krunu na glavi, idite dalje, stvarajte, ne odustajte. Ne tražite odgovore, postavljajte pitanja, meditirajte, djelujte i stvarajte, odgovore će vam dati universum.“ 

Kakvi su bili početci rada na imanju? Kad pogledam oko nas, vjerujem da se velika priča iza svega krije.

L: „Nisam imala ništa. Svaki komad zemlje i sve što sada imam, kupovala i stvarala sam komad po komad, a tako i zgrade. Mnogi investitori su htjeli raditi investicije na obali, ja sam odbila, te sam se odlučila prvo za našu Zlatnu Dolinu – Slavoniju. Kada naučim ovdje stvarati i poslovati, znat ću i na jadranskoj obali, a stvoreno će privući ljude – investitore koji žele na istoj ili sličnoj bazi stvarati. Znate to vam je kao kada dijete krene u vrtić. Sve je novo. Bilo je padova u poslovnom, privatnom, financijskom i socijalnom – međuljudskim odnosima, no nisam odustajala. Svaki puta sam se ponovo digla, popravila krunu i upitala : Što sam iz ovoga naučila ? Zašto je ovo dobro? Kakve imam mogućnosti, a da ih nisam spoznala? Tko i što mi može pomoći? Što bi Stvoritelj napravio u ovoj situaciji? Svaka škola košta pa tako i ova moja. Hvala mojoj obitelji i svima koji su me podržali na ovome putu."

Koliko dugo se već ovim svime bavite te kakvi su planovi za budućnost? 

L: „Krenuli smo 2005. Vizija je povezati nebo sa zemljom, ljude s prirodom, pa tako povezati Slavoniju s Morem – Splitom. Djecu sa Starima. Samostalnost projekta «Drvo Života» razvoj poljoprivrednog organizma - će nam dozvoliti da se dalje razvijamo te otvorimo Waldorfski vrtić kao i prostor za ljude koji žele svoju zlatnu dob provesti u aktivnosti i radosti. Ljudima pružiti priliku da posjete imanje, provedu praznike u prirodi, a po želji i u Podstrani, gdje bismo u skoroj budućnosti mogli na 5000m2 stvoriti novi prostor za odmor i razvoj te ponuditi naše biodinamičke proizvode.

Kako ste se baš odlučili na otvorenje Waldorfskog vrtića? 

L: „Djeca su naša budućnost. Njima trebamo posvetiti pažnju i stvoriti prostor gdje mogu biti ono što jesu."

Želite li se jednog dana vratiti?

L: „U ovome momentu mi je bitno stvaranje. Stvarati ne ovisi o mjestu življenja, nego volji i dinamici stvaranja. Nije li divno stvoriti nešto, izaći iz toga, te kao promatrač promatrati kako kao cjelina raste i razvija se ? Kasnije je dovoljno dati impulse koji će dalje stvarati ma gdje ja bila." 

Što biste voljeli, za kraj, poručiti svim onima koji čitaju ovu priču?

L: Želim poručiti ljudima, život je divan. Kada mislite da ste zadovoljni ili nezadovoljni s onim što imate, ponudi vam novu mogućnost ili izazov. Bit je biti svjestan te ponude, prihvatiti ili odbiti. Osjećali vi zadovoljstvo ili nezadovoljsto, donesite izbor – odluku, prihvatite mogućnost – izazov, ne plašite se, izađite iz komforne zone, zakoračite u nepoznato, posvetite se osobnom rastu i razvoju i ne odustajte. Ništa nije onako kako izgleda, otkrijete srž života, stvaranja, te tko ste i što ste. Stvoritelj nas voli i čeka da se pokrenemo i krenemo neustrašivi putem ljubavi, svjetlosti, stvaranja i mira prema Njemu, bez obzira na naše lekcije - pogreške. Volite život, veselite se, stvarajte i živite. Tko nas želi u bilo kojem obliku podržati, kupovinom proizvoda, posjetom radionica i predavanja ili mogućem zajedničkom ulaganju i stvaranju - dobrodošao. Zajedno smo jači. 😊

Pogledajte foto galeriju
Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!