ZEF na seminaru o podizanju kapaciteta za promociju društvenog poduzetništva

zef | 04.10.2021.
Wide kevin gonzalez  nxnae9lu6w unsplash
Podizanje kapaciteta za promociju društvenog poduzetništva bila je glavna tema jednodnevnog seminara na kojem je sudjelovao i ZEF.

Predstavnici ZEF-a sudjelovali su 29. rujna 2021. na Veleučilištu u Karlovcu na seminaru Podizanje kapaciteta JL(R)S za promociju društvenog poduzetništva, koji je bio namijenjen tijelima javne vlasti, odnosno gradovima i općinama na području Karlovačke županije, ali i ostalim dionicima kao što su civilni sektor, potporne institucije, privatni sektor, odnosno postojeći i potencijalni društveni poduzetnici. Cilj seminara je bio osigurati bolju informiranost, pružiti podršku lokalnih jedinica razvoju društvenog poduzetništva u ruralnim područjima, stvoriti platformu za razmjenu iskustva te artikulirati ciljeve lokalnih vlasti i mehanizme podrške koju oni mogu pružiti u njihovom daljem razvoju i boljoj vidljivosti. U prvom dijelu seminara naglasak je bio na primjerima dobre prakse i razmjeni iskustva, dok je drugi dio bio interaktivan, s fokusom na određene teme, prema metodi World Cafea.

Temi društvenog poduzetništva ZEF se posebno posvećuje kroz aktualni projekt eECONOMIJA kojemu je cilj na tržištu ponuditi uslugu mjerenja i praćenja društvenog utjecaja putem postojeće metodologije Economy for the Common Good (ECG). Kroz projekt se ojačavaju kapaciteti zaposlenika zadruge i partnera, ali i drugih korisnika za usluge mjerenja i praćenja društvenog utjecaja te se provodi kampanja podizanja svijesti o mjerenju društvenog utjecaja s ciljem da se značajno poveća broj društvenih poduzetnika koji kvantificiraju svoj društveni utjecaj, što će im donijeti višestruke koristi. Mjerenje društvenog utjecaja istovremeno ne samo da jača kapacitete društvenih poduzetnika, već pozitivno utječe i na otklanjanje drugih barijera poput pristupa financiranju i nedostatka vidljivosti i prepoznatljivosti društvenih poduzetnika u javnosti. 

Seminar se održao u okviru projekta DelFin koji se implementira u sklopu programa Interreg Centar Europe za razdoblje 2014-2020. godine. Svrha projekta je predstaviti i promovirati model društvenog poduzetništva u ruralnim područjima s ciljem unaprjeđenja ekonomske situacije te uvođenja društvenih inovacija. Na projektu sudjeluje konzorcij iz Njemačke, Italije, Mađarske i Hrvatske. Ruralne regije Saalekreis (DE), Hajdu Bihar (HU), Duga Resa (HR) i ruralna područja u Pijemontskoj regiji (IT) rade zajedno sa specifičnim ciljem poboljšanja financiranja javnih struktura potpore za društveno poduzetništvo i daljnji razvoj financija i financijskih instrumenata usmjerenih prema tom sektoru. 

*Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Zadruge za etično financiranje.
Ukupna vrijednost projekta eECONOMIJA je 862.841,48 kn. Projekt se provodi uz financijsku potporu Europske unije (u iznosu od 733.415,26 kn sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda) i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (u iznosu od 129.426,22 kn).Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!