Održali smo radionicu o stambenim zadrugama u Križevcima

Iva Kvakić | 07.05.2018.
Wide krizevci

U Križevcima smo protekli vikend zajedno sa zadrugom Otvorena arhitektura održali trodnevnu radionicu o stambenim zadrugama u suradnji s gradom Križevci te partnerskim inicijativama iz Mađarske, Slovenije, Srbije i Engleske.

Na radionici smo razgovarali o financijskim i poslovnim modelima te o mogućim oblicima financiranja projekata zadružnog stanovanja naše i inozemnih inicijativa, a u sklopu radionice organizirana je i javna tribina na kojoj smo govorili o mogućim pristupima rješavanju stambenog pitanja putem stambenih zadruga te o važnosti uloge lokalnih samouprava u njihovoj implementaciji. Radionica je organizirana kao dio procesa izgradnje međunarodne mreže stambenih zadruga s ciljem razmjene znanja i iskustava, međusobne potpore te zajedničkog rada na pilot projektima.

Rješavanje stambenog pitanja jedan je od najvažnijih društveno - političkih i ekonomskih problema diljem Europe, a u posljednje vrijeme postaje i gorući problem u Hrvatskoj. Nedostatak javnih investicija dovodi do smanjenja pristupačnog stambenog prostora, dok privatni investitori vođeni logikom tržišta i profita diktiraju visoku cijenu stanova.

Odgovarajući na ove izazove, u pojedinim europskim zemljama (Švicarska, Austrija, Francuska, Engleska), stambene zadruge uspješno kreiraju alternativu tržišnom modelu omogućavajući veću pristupačnost stanovanju širokim društvenim skupinama.

Vodeći se pozitivnim primjerima iz drugih zemalja i uvažavajući pritom specifičnosti lokalnog konteksta, radimo na implementaciji sličnih modela stambenih zadruga i u našem okruženju.

Na tragu toga, s gradom Križevci započeli smo dogovore oko realizacije modela zadružnog stanovanja prema kojem bi Grad ponudio zemljište na dugotrajno korištenje, a budući stanari bi kroz novoformiranu stambenu zadrugu koristeći resurse ZEF-ovih članova na tom zemljištu izgradili vlastitu stambenu zgradu. Ključna prednost modela je financijska pristupačnost stambenog prostora koja se ostvaruje kroz povoljno financiranje buduće etične banke ili neke druge banke uključene u europsku mrežu ovakvih projekata, izbacivanjem posrednika te kroz osiguravanje besplatnog korištenja zemljišta u javnom vlasništvu.

Medium 31902128 1211709232265121 3357351436789743616 n
Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!