Postanite ECG stručnjak za mjerenje društvenog utjecaja poduzeća

zef | 28.06.2021.
Wide ux indonesia qc2n6rqu4vw unsplash
Otvorene su prijave za članice i članove ZEF-a za drugi krug treninga budućih stručnjaka ECG mreže, koji će pratiti i mjeriti društveni utjecaj poduzeća metodologijom Economy for the Common Good (ECG).

Drugi krug treninga namijenjenog budućim stručnjacima ECG mreže, koji će pratiti i mjeriti društveni utjecaj poduzeća metodologijom Economy for the Common Good (ECG), održat će se od 8. do 10. srpnja 2021. u okviru projekta eECONOMIJA koji provodi Zadruga za etično financiranje u suradnji sa Zelenom mrežom aktivističkih grupa. 

Trening uključuje upoznavanje i razumijevanje prednosti ECG metodologije, interaktivni i praktični rad i izradu ECG izvještaja za vlastitu praksu te certifikat za ECG stručnjaka. Nakon treninga, slijedi sudjelovanje u definiranju poslovnog modela ECG mreže.

ECG metodologija usklađena je s obavezama direktive Europske komisije 2014/95/EU koja uvodi obavezu nefinancijskog izvještavanja za cijeli niz poduzeća (javna poduzeća, poduzeća izlistana na burzi, veliki poduzetnici itd.), a očekuje se da će nefinancijsko izvještavanje o društvenom i okolišnom učinku poslovanja vrlo uskoro postati obaveza za sve poduzetnike. Također, ECG metodologija će se koristiti od strane etične banke za procjenu društvenog i okolišnog učinka financiranog projekta kao jedan od obaveznih kriterija za odlučivanje o financiranju.

Ključni cilj projekta eECONOMIJA je osposobljavanje stručnjaka za pokretanje usluge mjerenja i praćenje društvenog utjecaja poduzeća putem postojeće metodologije Economy for the Common Good (ECG) i stvaranje mreže ECG konzultanata putem koje će Zadruga djelovati na tržištu.

Projekt predviđa i jačanje kapaciteta zaposlenika Zadruge i snažnu javnu promociju metodologije i dobrih praksi s ciljem povećanja broja društvenih poduzetnika i tradicionalnih poduzetnika koji kvantificiraju svoj društveni utjecaj. 

Kako se prijaviti?

Kako biste ostvarili mogućnost besplatnog sudjelovanja na treningu, potrebno je biti član Zadruge za etično financiranje. Ako još niste član ZEF-a, a želite sudjelovati na treningu, možete se učlaniti OVDJE.

Molimo Vas da do 30.6.2021. pošaljete prijavu na mweisglass@zef.hr sa sljedećim elementima:

1. Životopis iz kojeg je vidljivo profesionalno iskustvo od najmanje tri godine na poslovima kao što su organizacijsko savjetovanje, trener, medijator, poduzetnik ili zaposlenik na rukovodećoj poziciji

2. Motivacijsko pismo

Tehnički preduvjeti:

1. Vlastito prijenosno računalo

2. Poznavanje i korištenje engleskog jezika u poslovnoj komunikaciji

O ECG metodologiji: 

Economy for the Common Good je ekonomski model, koji opće dobro, u smislu kvalitetnog života svih na zdravom planetu, ima za svoj primarni cilj i svrhu djelovanja. U središtu ovog koncepta je ideja o poslovanju poduzeća koja se vode sljedećim vrijednostima: 

  • ljudsko dostojanstvo 
  • solidarnost i socijalna pravda 
  • održivost okoliša 
  • transparentnost i suodlučivanje 

Kako ECG mijenja ekonomiju:

  • promovira i zagovara dugotrajne i održive proizvode 
  • potiče zadržavanje dodane vrijednosti lokalno 
  • stvara smislene poslove 
  • omogućava humanije poslovne interakcije 
  • osigurava potencijal za značajnu ekološku i klimatsku politiku

ECG stručnjaci za mjerenje i praćenje utjecaja poduzeća na društvo koriste  postojeću Matricu općeg dobra (Common Good Matrix), kao indikator transparentnosti i održivosti poslovanja koji pokazuje u kojoj se mjeri ECG vrijednosti primjenjuju u praksi u poduzeću, odnosno koliki je doprinos poduzeća općem dobru.

ECG metodologija koristi se u trideset zemalja širom svijeta, uključujući Austriju, Njemačku, Španjolsku, Italiju, Portugal, Englesku, Švedsku, Švicarsku i nekolicinu zemalja izvan Europe. 

Projekt je financiran kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda, a provode ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz poziv Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I. Organizacija treninga sufinancirana je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog socijalnog fonda.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!