Poziv na ZEF edukaciju “Etično bankarstvo”

Andrea Bekić | 13.05.2019.
Wide zef edukacija eti%c4%8dno bankarstvo
Može li banka biti etična? Iako se mnogima pojam etičnog bankarstva čini kao oksimoron, u Europi i svijetu već godinama nije novost, a predstavlja bankarski model koji počiva na načelu društvene i okolišne odgovornosti pri svakom plasmanu novca.

Jedini bankarski model koji poznajemo u Hrvatskoj počiva na načelu maksimizacije profita za dioničare-vlasnike, ne uzimajući u obzir brigu o čovjeku i zajednici. Bespotrebno visoke bankarske naknade, otežani uvjeti financiranja malim poduzećima, blokirani građani, teške posljedice za građane zadužene u švicarskim francima, i mnogi drugi negativni utjecaji bankarskih politika na zajednicu, samo su neke od posljedica vođenja poslovanja podređenog isključivo ostvarivanju profita za (većinom strane) dioničare, a koji u konačnosti stvaraju uvjete za niz financijskih kriza koje i danas utječu na živote milijuna građana.

Etično bankarstvo povratak je bankarstva njegovim korijenima, a to je bankarstvo u službi građana i podrška razvoju cjelokupne zajednice. Cilj mu je pružiti podršku financijski održivim, društveno pravednim te prema okolišu odgovornim modelima poslovanja.

Etične banke nastaju unutar zajednice svojih budućih korisnika koji su ujedno i njeni suvlasnici, te pod povoljnijim uvjetima, bez sitnih slova i na transparentan način, prate njihove potrebe. Ulaganjem u realnu proizvodnju i otvaranjem novih radnih mjesta ovakve banke iznimno pridonose stabilizaciji lokalne ekonomije u zemljama u kojima postoje te stječu sve veću popularnost.


Na koji način etične banke diljem Europe i svijeta potiču razvoj lokalnih zajednica, kakva je budućnost održivog i društveno odgovornog bankarstva u službi građana te koje sve mogućnosti u Hrvatskoj otvara uspostava jedne takve banke otkrit će vam, na našoj sljedećoj edukaciji na temu „Etičnog bankarstva“, Goran Jeras, idejni začetnik projekta osnivanja prve etične banke u Hrvatskoj.

Edukacija će se održati u prostorima Impact Hub-a Zagreb, 21.svibnja, s početkom u 18:00 sati. na adresi Vlaška ulica 70E.


Nakon edukacije također vas pozivamo da nam se pridružite u Caffe & bar Zug, na adresi Trg Drage Iblera 8, gdje ćemo nastaviti daljnje neformalno druženje.


Edukacija je otvorena za sve zainteresirane, a ulaz je besplatan.


Vidimo se!


Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!