Pravilo Jedan-za-jedan: način na koji se ambicije COP26 mogu manifestirati u politici

zef | 08.11.2021.
Wide suggested blog image  banner
Financiranje fosilnih goriva vodi globalnu ekonomiju u točku iz koje više nema povratka. Ali postoji rješenje! Doznajte što je to Jedan-za-jedan pravilo i kako možemo, u jeku klimatske krize, izbjeći potencijalni financijski krah.

Pravilo Jedan-za-jedan: način na koji se ambicije COP26 mogu manifestirati u politici

Ovih dana svjetski čelnici okupljaju se na Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama u Glasgowu (COP26) te se kreiraju planovi za rješavanje klimatskih rizika i stvaranje ekonomije s niskim udjelom ugljika. Ipak, iako bi ovi planovi trebali biti izravni, diljem svijeta financiraju se golemi projekti istraživanja i vađenja fosilnih goriva.Postizanjem neto nulte emisije stakleničkih plinova, odnosno kada razina emisije CO2 koju proizvodimo neće biti veća od razine koju trošimo, vrijednost imovine fosilnih goriva banaka i osiguravatelja brzo će se smanjiti ili će ona postati potpuno bezvrijedna. Uslijedit će veliki gubici za financijske institucije, što bi moglo dovesti do zahtijevanja "spašavanja" koje plaća javnost. 

U međuvremenu, sve češće i teže prirodne katastrofe znače da se osiguravajuća društva suočavaju s velikim štetama, a financijske institucije izložene su financijskim gubicima kroz uništenu imovinu i poslovanje.

Postoji rješenje.

Sve veći broj stručnjaka predlaže jednostavno rješenje za ovu nadolazeću krizu: implementaciju kapitalnih zahtjeva po pravilu jedan-za-jedan za financiranje novih fosilnih goriva. Ovo je oblik financijske regulative koji znači da za svaki euro/dolar koji financira fosilna goriva, banke i osiguravatelji trebaju imati euro/dolar vlastitih sredstava odgovornih za potencijalne gubitke. 

Ovo osnovno načelo upravljanja rizikom već se primjenjuje na druge visokorizične izloženosti. Na primjer, Baselski odbor upravo je preporučio da se pravilo jedan-za-jedan primijeni kod izloženosti nekih kriptovaluta.

Financiranje fosilnih goriva predstavlja daleko veću prijetnju cjelokupnoj globalnoj ekonomiji te  smo mišljenja da regulatori trebaju odmah djelovati. Regulatorni standard Jedan-za-jedan za financiranje novih projekata fosilnih goriva značio bi da se banke i osiguravajuća društva "kockaju" svojim novcem, a ne novcem javnosti.

Trenutna pravila kapitala zanemaruju rizik financiranja fosilnih goriva, čineći izloženost fosilnih goriva umjetno profitabilnijom – što je jednako subvenciji, povrh 1,54 milijuna dolara izravnih subvencija i poreznih olakšica koje industrija fosilnih goriva dobiva od vlada svake minute.

Tržišta su se pokazala kao loša u samoispravljanju, kao što smo otkrili 2008. godine. Dobrovoljne mjere financijskih institucija neće biti dovoljne jer postoje ograničeni poticaji za financijske institucije da promijene svoje ponašanje sve dok se može ostvariti profit u kratkom roku, zanemarujući rizike povezane s klimom.

Standard Jedan-za-jedan je čvrsta regulativa potrebna kako bi se spriječile prednosti banaka i osiguravatelja za financiranje fosilnih goriva. To je način da se tržište udalji od obostrano osiguranog uništenja.

Pozivamo svjetske čelnike da odmah poduzmu mjere i zaštite nas od potencijalne financijske krize!

Doznajte više, pročitajte otvorena pisma i uključite se u kampanju Jedan-za-jedan.

Doznajte više o prijedlogu za bankarstvo i osiguranja.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!