Projekt DELFIN - Razvoj društvenog poduzetništva u ruralnim sredinama europskih zemalja

ZEF | 03.10.2019.
Wide img 20190924 121750
Zadruga za etično financiranje uz Act grupu (Čakovec) te Lag Vallis Collapis (Ozalj) pridruženi je partner u projektu DELFIN koji se bavi predstavljanjem i promoviranjem modela društvenog poduzetništva u ruralnim područjima s ciljem unapređenja ekonomske situacije te uvođenja društvenih inovacija.

Motivacija za pokretanje projekta proizlazi iz društvenih izazova s kojima se trenutno suočavaju europske ruralne regije. Odljev mozgova, nezaposlenost i starenje stanovništva samo su neki od izazova.

Projektni konzorcij uključuje osam projektnih partnera iz Hrvatske,Njemačke, Mađarske i Italije. Provedba projektnih aktivnosti planirana je u razdoblju od 1. travnja 2019. do 30. ožujka 2021. godine s ukupnim budžetom od1,9 milijuna eura financiranih od strane Europskog fonda za regionalni razvoj kroz program Interreg Central Europe.

Projekt nastoji olakšati suradnju između regionalnih i lokalnih dionika društvenog poduzetništva u ruralnim područjima. Ruralne regije Duga Resa(Hrvatska), Saalekreis (Njemačka), Hajdu Bihar (Mađarska) i Piedmont (Italija)zajedno rade na razvoju sustava financiranja javnih potpornih institucija za društveno poduzetništvo, te na daljnjem razvoju instrumenata financijske podrške sadašnjim i budućim društvenim poduzetnicima.


Svrha projekta je povezati partnere iz različitih zemalja kako bi se zajedničkim snagama suočili s problemima ruralnih područja kroz uvođenje inovacija i razvoj društvenog poduzetništva u centralnoj Europi - naglasila je voditeljica projekta Claudia Zott, predstavnica Investitionsbank Sachsen-Anhalt povodom pokretanja InterregCentral Europe projekta DelFin kada je održan prvi sastanak projekta pod vodstvom glavnog projektnog partnera Investitionsbank Sachsen-Anhalt. 

U hrvatskom kontekstu, na razvoju sustava podrške društvenom poduzetništvu radit će partneri Grad Duga Resa i Brodoto d.o.o. iz Zagreba,koji su tijekom prvog sastanka prezentirali uvodnu analizu društvenog poduzetništva u Hrvatskoj i plan rada na projektu. Pritom je kao primjer dobre prakse društvenog poduzetništva u Hrvatskoj, točnije, u Karlovačkoj županiji,istaknuta tvrtka Aurora Colapis j.d.o.o. Ustanovljena je 2015. godine od strane udruge Zvono uz Kupu (ZUK), nalazi se fazi rasta i nudi niz usluga među kojima su i dnevni izleti za turiste na povijesnom brodu ‘Žitna lađa ZORA’.

Tijekom projekta, partneri će razviti alate za promociju društvenog poduzetništva u ruralnim sredinama i testirati ih unutar pilot projekata koji uključuju lokalne društvene poduzetnike. Također,predviđeno je održavanje seminara za jačanje kapaciteta s fokusom na lokalnu upravu i samoupravu te financijske institucije s ciljem upoznavanja sa stečenim spoznajama. Na kraju, u četiri partnerske regije biti će osmišljeni i proveden i akcijski planovi kako bi se osigurala održivost i vidljivost rezultata projekta.

Sredinom rujna sudjelovali smo na regionalnom sastanku dionika u društvenom poduzetništvu koji se  održao u Dugoj Resi. Pored sastanka, održan jei okrugli stol na kojem se raspravljalo o trenutnom stanju društvenog poduzetništva u Hrvatskoj i Karlovačkoj županiji, te koje su glavne prepreke njegovom razvoju kao i mogući smjerovi razvoja. Renata Kiršić, predstavnica Zadruge za etično financiranje, predstavila je prisutnima modele financiranja društvenih poduzeća koje zadruga koristi, a to su mikrozajmovi za društvena poduzeća.

Koncem rujna, od 23. do 25.09., boravili smo zajedno sa ostalim dionicima u Torinu, središtu regije Piedmonte gdje se održavao program u sklopu projekta usmjeren na zajednički rad dionika i transfer znanja između navedenih. Prvi dio radnog sastanka bio je usmjeren na prezentaciju provedenih aktivnosti gdje je najveći naglasak stavljen na trenutno stanje te područja napretka. Izdvojiti ćemo da u regiji Piedmonte djeluje 38.000 društvenih poduzetnika pretežno u ruralnom poduzetništvu i zapošljavanju migranata dok prema zadnjim istraživanjima u Hrvatskoj ih ima oko 500. U drugom dijelu radnog sastanka predstavljeni su primjeri financijske podrške društvenim poduzetnicima od čega se najviše interesa razvili upravo kod prezentacije mikrozajmova Zadruge te Co-impact fonda kojeg pokreću kolege iz Act grupe. Nakon interakcije sa ostalim dionicima dobili smo i savjete kako proširiti i poboljšati uslugu koju nudimo te na koji način što bolje iskoristiti resurse između projektnog konzorcija ali i drugih izvora financiranja koji između europskih zemalja mogu biti plasirani za razvoj sektora društvenog poduzetništva diljem Europske Unije.

Talijanski su partneri predstavili udrugu NEMO (http://www.nemoinrete.org/), neprofitnu organizaciju koja se bavi razvijanjem novih ekonomskih i poslovnih modela u ruralnim dijelovima regije posebice planinskom području koja se bori sa depopulacijom, gubitkom kulture i identiteta ali i visokom nezaposlenosti. Njihov primjer moguće je transferirati i u druge regije kao što je to područje Gorskog kotara i Like koje ima sličnu problematiku. Partneri su se pobrinuli da nam predstave lokalnu hranu i specijalitete tako smo imali prilike kušati kvalitetne sireve, zanimljiva jela od povrća te pivu pravljenu od kestena. Svi proizvodi uzgojeni su od strane lokalne zadruge koja zapošljava migrante a ujedno se bavi cateringom te vodi računa o ekološkom utisku kroz korištenje pribora i tanjura od materijala koji su razgradivi. 


Daljnje aktivnosti pratite na web stranici DELFIN projekta.

Ukoliko smatrate da vam Zadruga za etično financiranje i njeni stručnjaci mogu pomoći u provedbi i pripremi vašeg projekta temeljenog na društveom poduzetništvu i društvenim inovacijama javite nam se sa upitom za suradnju ili partnerstvo na consulting@zef.hr

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!