Širi se ZEF-ova mreža stručnjaka za nefinancijsko izvještavanje u skladu s modelom Ekonomije za opće dobro

zef | 29.07.2021.
Wide headway 5qgiuubxkwm unsplash
Održan i drugi ciklus treninga za buduće stručnjake za mjerenje i praćenje društvenog utjecaja poduzeća međunarodnom metodologijom Economy for the Common Good (ECG).

U srpnju je održan drugi ciklus osposobljavanja budućih stručnjaka za mjerenje i praćenje društvenog utjecaja poduzeća međunarodnom metodologijom Economy for the Common Good (ECG), koji će u svom radu koristiti postojeću Matricu općeg dobra (Common Good Matrix). Riječ je o indikatoru transparentnosti i održivosti poslovanja koji pokazuje u kojoj se mjeri ECG vrijednosti primjenjuju u praksi u poduzeću, odnosno koliki je doprinos poduzeća općem dobru. 

Program treninga, koji je održala konzultantica Vera Gjokaj iz ZEF-a, uključivao je upoznavanje i razumijevanje prednosti ECG metodologije, interaktivni i praktični rad te izradu ECG izvještaja uz kontinuiranu podršku trenera i ZEF-a Polaznici su tako imali prilike naučiti kako primijeniti ECG način promišljanja i praksu u organizacijama. U dosad održana dva ciklusa treninga, ukupno je osposobljeno 20 polaznika, članova i članica ZEF-a, čime je ujedno i pokrenuto stvaranje mreže ECG stručnjaka u Hrvatskoj.

ECG metodologija usklađena je s obavezama direktive Europske komisije 2014/95/EU koja uvodi obavezu nefinancijskog izvještavanja za cijeli niz poduzeća a očekuje se da će nefinancijsko izvještavanje o društvenom i okolišnom učinku poslovanja vrlo uskoro postati obaveza za sve poduzetnike. 

Economy for the Common Good (ECG) je ekonomski model koji za svoj primarni cilj i svrhu djelovanja ima opće dobro – dobar život svih na zdravom planetu. ECG teži etičnoj tržišnoj ekonomiji osmišljenoj da poveća kvalitetu života svima te promicanju vrijednosti ljudskog dostojanstva, ljudskih prava i ekološke odgovornosti u svakodnevnoj poslovnoj praksi.  

Trening se održao u okviru projekta eECONOMIJA koji provodi Zadruga za etično financiranje (ZEF), u suradnji sa Zelenom mrežom aktivističkih grupa (ZMAG).

Ključni cilj projekta eECONOMIJA je osposobljavanje stručnjaka za pokretanje usluge mjerenja i praćenje društvenog utjecaja poduzeća putem postojeće metodologije Economy for the Common Good (ECG) i stvaranje mreže ECG stručnjaka putem koje će Zadruga djelovati na tržištu.

Projekt predviđa i jačanje kapaciteta zaposlenika Zadruge i snažnu javnu promociju metodologije i dobrih praksi s ciljem povećanja broja društvenih poduzetnika i tradicionalnih poduzetnika koji kvantificiraju svoj društveni utjecaj. 

Projekt je financiran kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda, a provode ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz poziv Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I. Organizacija treninga sufinancirana je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog socijalnog fonda.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više
Prijava

Za pristup korisničkom sučelju morate prihvatiti cookie!